Vargar fällda i jakt, unga och friska

SVA sammanfattar obduktionsresultaten från årets vargjakt med att djuren var mestadels unga och friska. Undantagen var skabbangrepp samt ett fall av överbett och ett fall av kryptochid.

Exakt hälften av de totalt 44 fällda vargarna under licensjakten 2015 var honor och hälften hanar. Merparten, 26 stycken, var knappt ettåriga djur. Älg var det vanligaste innehållet i magsäcken och skabb den tydligaste sjukdomen. Det visar den preliminära rapporten från SVA:s undersökningar av fällda vargar, skriver SVA på sin hemsida.

– De 44 vargar som fälldes under licensjakten 2015 var huvudsakligen unga individer, medan ett färre antal var något äldre och vuxna djur. Skabbangrepp var den mest uppenbara sjukdomen som sågs, med utbredda hudförändringar på ett par djur, säger bitr. statsveterinär Erik Ågren, SVA.

Vargarnas exakta ålder avgörs efter tandprov som skickas till USA. Resultaten kommer presenteras i en slutrapport senare i vår då också den parasitologiska analysen redovisas.

Tre av vargarna hade utläkta skottskador, varvar två från kulvapen och ett från hagelvapen. Flera vargar hade rester av nötdjur, alltså tamboskap i magen och i vissa fall noteras rester av hunddjur. Annars är huvudfödan älg, rådjur och gnagare. En av de 44 vargarna hade vildsvin i magen.

Se tabell med individuella data här: Licensjakt-varg-2015-tabeller

 

Källa: http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/De-flesta-vargarna-var-unga-och-friska/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se