Vargar i Långsjöreviret ej föremål för skyddsjakt

Det blev nej till skyddsjakt på vargar i Långsjöreviret efter att Länsstyrelsen i Dalarna fattat sitt beslut. Vargarna har rört sig inne i byar och även setts jaga bytesdjur såväl dagtid som nattetid i samma byar.

Enligt ansökan skall minst fem vargar ha rört sig i och i närheten av byarna Gårdvik, Toftbyn, Kvarntäkt, Backabro och Ramsnäs under en längre period. Efter att snön kom har såväl spår som synobservationer gjorts vid flerta tillfällen och under de senaste veckorna med tätare mellanrum. Länsstyrelsen bedömer att vargarna som rör sig i området tillhör Långsjöreviret där föryngringar konstaterades under 2011.

 

Fullt normalt beteende

Ännu har inget angrepp skett i området men enligt ansökan finns oro för att inhägnade tamboskap eller hundar i hundgårdar snart blir attackerade. Länsstyrelsen anser i det här fallet att vargarnas beteende inte avviker från vad man kan förvänta sig eller från hur andra vilda djur uppträder.

 

Alternativa lösningar

Länsstyrelsen säger därför nej till skyddsjakt och menar att det finns alternativa lösningar för att skydda djuren. Vilken typ av alternativ som förespråkas ger inte pressmeddelandet svar på.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se