Vargar omringade jägare, Finland

Rauli Virta från Eura fick oväntat besök när han var ute och jagad under måndagskväll. 4 vargar dök upp, Rauli avfyrade ett varningsskott i marken.

Rauli Virta var ute för att jaga under måndagskvällen i trakterna av Eura cirka 5 mil norr om Helsingfors. Han hade precis kommit till den plats där han tänkt sitta på pass när 5 vitsvanshjortar kom springande i full fart.

– Jag hade precis kommit till området där rådjuren brukar beta på kvällen när jag såg 5 vitsvanshjortar komma springande i full fart. Jag blev väldigt förvånad när jag i skenet av min huvudlampa, inom ett 10-tal meter också såg 4 vargar.

Vargarna kom allt närmare och omringade Virta som uppfattade situationen som mycket hotfull.

– Jag sköt i marken när en av vargarna gjorde en manöver för att komma bakom mig. De var helt orädda. Belysningen från min huvudlampa var det enda jag hade att gå på för att veta var de befann sig.

Enligt Rauli varade den situationen i nästan 20 minuter innan han kunde ta sig från platsen.

– Lyckligtvis öppnade sig en flyktväg när vargarna kretsade runt mig. Samtidigt hade jag lyckats lugna ner mig en aning och kunde ta mig därifrån.

Rauli vill inte återvända till platsen när tidningen Iltalehti ber om det. Han vill helst av allt inte ha mer uppmärksamhet kring händelsen då han inte är så förtjust i tanken på att kanske bli uthängd som varghatare.

 

Spår säkrade

Markku Ruponen, viltexpert i området fick samtal om händelsen och begav sig till platsen för att säkra bevis.

– Det var snö på marken och man kunde helt klart se spåren av fyra vargar, två vuxna och två yngre djur.

Enligt Ruponen har händelser av det här slaget aldrig tidigare hänt, där vargar varit så arroganta och orädda.

– Vanligtvis ryggar de för vittring av människor, men nu verkar de inte ens vara rädda för ljus och ljud. Fortsätter det såhär blir situationen ohållbar.

Markku säger vidare att antalet vargar kring Eura är osäkert men att det definitivt rör sig om ett 20-tal. Omfattar man däremot ett lite större område rör det sig om betydligt fler vargar.

Källa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012110216280146_uu.shtml

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se