Vargar rev bordercollie på gårdsplan i Pyttis, Finland

En hundägare släppte ut sin bordercollie på gårdsplanen för att det skulle rasta. Klockan var då halv åtta på morgonen. En halvtimme senare hittades hunden 15 meter från yttertrappan, så allvarligt skadad att den fick avlivas.

Som brukligt släppte ägaren ut hunden för att den skulle få rasta. Föga visste han att två vargar fanns i området som bara en kort stund senare skulle döda hans hund.

– Jag kom på plats i tron att det var frågan om en lo som gett sig på hunden. Ganska snabbt kunde jag konstatera att det rörde sig om två vargar, säger Kenneth Ögård från Pyttis viltvårdsförening till tidningen iltalehti.fi.

Ögård var på plats för inspektion på onsdagsmorgonen. Han började med att följa vargspåren. Vargarna hade bland annat passerat ett tjugotal gårdsplaner i byarna Hirvikoski och Vastila.

 

Spår vid lågstadieskola

Lite efter klockan åtta på morgonen hade de båda vargarna varit vid lågstadieskolan i Hirvikoski.

– De här vargarna är inte rädda för människor utan är direkt fräcka av sig. De rör sig mitt i byn när folk är på väg på arbete och barnen skall till skolan.

Därför uppmanar han östnylänningarna att vara på sin vakt eftersom vargen kan förflytta sig långa sträckor bara under en dag.

– Vargar har inte attackerat människor på mannaminne, men nu skulle jag inte släppa ut barn eller husdjur ensamma på gårdsplanen efter mörkrets inbrott, säger Ödgård till iltalehti.fi.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se