Vargar tog sällskapshund i strövområde, Värmlands Län

Allt fler sällskapshundar faller offer för vargar. I lördags förmiddag togs en papillon i ett populärt strövområde utanför Hagfors i Värmland.

Under året har fler sällskapshundar fallit offer för varg än tidigare. Vanligtvis är det jakthundar som dödas och äts upp av vargar givet att de ibland arbetar långt från hundföraren. Men år 2012 är statistiken en annan – av de 13 hundar som rapporterats som vargdödade är 7 stycken sällskapshundar. Det motsvarar lite drygt hälften. Inget annat år har statistiken visat upp en liknande bild.

Under lördagens förmiddag gick Irene Hall och en bekant på promenad med sina hundar i ett populärt strövområde utanför Hagfors. Hall hade med sig sin papillon, en liten sällskapshund om cirka 4 kilo.

– Efter cirka tio minuters promenad kom en stor fågel och flög och då stack han efter den. Han tittade i luften och satte efter mot en snedväg och då small det – två vargar, berättar maken Gösta Johansson för Nya Wermlands Tidning.

– Först ylade bägge vargarna sedan hörde frugan ett jätteskrik och så var det tvärtyst. Så de bar den med sig, det var ju inte mycket till hund, bara fyra kilo, säger Gösta Johansson.

Johansson tror att vargarna är födda i området då misstankar funnits om en varglya uppe vid Höglunda. Följaktligen tror Gösta att det var vargar av yngre modell som tog sällskapshunden.

Reds. kommentar: Årets trend befäster att inte bara jakthundar är aktuella för vargens utökade näringssök utan alla hundar och sällskapsdjur. Att fler sällskapshundar drabbats i år kan kanske förklaras med att de som har jakthundar sedan länge är upplysta om riskerna medan vanliga hundägare ännu inte satt sig in i problematiken.

Följande gäller i eller i närheten av ett vargrevir – håll alltid hunden kopplad och i din absoluta närhet. Låt inte hunden gå ut själv i trädgården för att uträtta sina behov. Vargar vet var det finns hundar på lukten. Har du en tik som löper bör du hålla ett särskilt öga på såväl tiken som omgivningen.

Läs även sammanställningen över våra vargdödade hundar från 1998 till 2012.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se