Vargattackerad älgkalv funnen levande

Jädraås: En vargattackerad älgkalv hittades förra veckan i Jädraås, ett par mil sydväst om Ockelbo. Kalven levde fortfarande och skrek öronbedövande när Andreas Koppars hittade den och efter samråd med polisen beslutade man snabbt att kalven skulle avlivas.

Andreas Koppars var ute i skogen och tränade sin hund inför älgjakten i oktober. Efter att han släppt hunden drog den iväg längs en väg och vek sedan plötsligt av in i skogen där den började skälla.

– Jag såg på gps:en hur hunden drog iväg och hur han sedan vek av från vägen vilket betyder att han brukar vara något på spåren. När det tog stopp ringde jag upp gps:en och hörde då i telefonen ett öronbedövande skrik och hur hunden skällde.

Andreas skyndade snabbt till platsen och trodde först att hunden fått tag i ett rådjur. När han kom fram till platsen såg han en älgkalv med halva baken bortsliten medan den fortfarande låg och skrek levande.

– Det var fruktansvärt! Det hade blivit en hinna på köttdelarna och kalven blödde inte så jag förstod snabbt att den måste ha legat där i minst ett dygn. Jag gick ifrån platsen och ringde polisen och de gav direkt tillstånd att avliva kalven.

Älgkalven har troligast attackerats av en varg tror Andreas tillsammans med de som sett kalven.

– Det har inte varit någon besiktningsman på plats men de som har sett kalven är tillsammans med mig själv övertygade om att det är en av vargarna i närområdet. En björn hade inte lämnat kalven på det sättet och borde dessutom fått ihjäl den omgående.

Artikel: Vargattackerad älgkalv funnen levande : JJ.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se