Vargen allt mer närgången på Ösel

På den estniska ön Ösel har hittills 71 får dödats av varg i år. Samtidigt som fårägarna förlorar allt mer pengar på grund av förlusterna jobbar de allt hårdare för att kunna skydda sina fårbesättningar mot de hungriga vargarna. Nu börjar även människor påverkas av de orädda vargarna. En man fick fly upp i ett träd efter en närgången kontakt med en av vargarna.

Kaljo Rand är fårägare på Ösel och han menar att han och andra i samma situation helt enkelt är oförmögna att skydda djuren mot vargarna. Han investerar 260 000 euro varje år i fåraveln och har inte råd att vargen ska orsaka så stora skador på verksamheten.
I år räknar man med att vargattackerna kommer kosta totalt 43 000 euro. Efter att en varg dödat 17 får i byn Sauvere i våras fick fårfarmare tillstånd skjuta varg.

 

Bara tre vargar på ön

Man räknar med att det finns bara tre vargar på Ösel. Enligt Tönu Talvi på Estlands Miljödepartement kan Estland hysa en vargstam på mellan 100-200 vargar, och idealet är en stam på 150 individer. Fårägaren Kaijo Rand tycker däremot att idealet vore ett vargfritt Ösel.

Hannes Paatma, som jobbar inom turismnäringen på Ösel, fick klättra upp i ett träd efter att två vargar smög sig på honom när han plockade svamp. Han berättar för tidningen Saarte Hääl att den ena vargen, den större av dem, stod orörlig och tittade rakt i ögonen på honom, medan den mindre och fegare sprang tillbaka till skogen och ylade högt. Svampplockaren valde att klättra upp i ett träd.

– Jag hade inget annat val än att klättra upp i ett av träden. Tro mig, när man är så rädd så gör vem som helst så, även om det först verkar som en dum idé, säger Hannes Paatma till tidningen Saarte Hääl.

Han klamrade sig fast vid trädet i fem minuter innan vargen till slut gav sig av.

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargproblem-pa-osel

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se