”Vargen var här först!”

Det är ett av de vanligaste inläggen på tidningarnas kommentarsutrymmen då vargens rätt att leva fritt har ifrågasatts i någon artikel. Det är också ett vilseledande påstående, för det finns inga belägg för att rovdjuren kom hit före oss människor. Det här är ungefär vad man kunnat påvisa:

Den biologiska ordningen vid nyetablering på vår jord är att mikroorganismer och växter kommer först, därefter växtätare och sist rovdjur (dit forntidens människovarelse hörde). Vargen och människan kom att utvecklas parallellt i Europa för drygt 100 000 år sedan och vandrade mot Norden i spåren av den flyende istiden Weichsel för mer än 12 000 år sedan.

Att ”vargen var här först” är alltså en myt och den har sin rot hos urbaniserade människor som gradvis rört sig bort ifrån just naturen. I botten finner vi föreställningen om att människan är något främmande som inte ingår i det ekologiska systemet.

Men då åtminstone forskningen förkastat möjligheten att vi nedstigit på jorden som varelser från yttre rymden, får vi kanske acceptera den tråkigare förklaringen att vi både skapats och utvecklats på den planet där vi befinner oss just nu. Och att vi kom till Sverige samtidigt som vargen. Eller före.

 

Vargens och människans samtidiga etablering i Europa

Varg och människa utvecklades ungefär samtidigt i Europa och kom sent omsider att dra sig mot Norden. I vilken ordning är inte känt.

 

[TABLE=24]

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se