Vargexpert varnar för risker med löpande tikar

Vargexpert varnar för risker med löpande tikar

I en chatt arrangerad av Svenska Dagbladet svarar vargexperten Hans-Ove Larsson, tidigare chef för Skansens zoologiska avdelning på frågor om varg. Ett intressant svar är den om riskerna med löpande tikar och vild vargar.

Frågan har under året ställts till oss på vargfakta om löptikar utgör en större risk än icke löpande tikar. Det har inte funnits någon lättillgänglig forskning som givit svar på den frågan men vi har av ren försiktighet och det faktum att det handlar om hunddjur utgått från att en förhöjd risk trots allt måste vara aktuell.

Intresset för varg har av förklarliga skäl tagit fart ordentligt och många svar har framkommit från landets sakkunniga. Frågan om löptikar dök tidigt upp på den chatt som arrangerades av Svenska Dagbladet idag:

NN: Hej! Jag har hört att unga varghanar kan vara intresserade av vanliga tikar när dom löper. Stämmer det? Ska man vara försiktig med att lämna en löpande tik i trädgården i ett vargtätt område? Tack på förhand för svar.

Hans-Ove Larsson: Det är riktigt, och jag skulle absolut avråda från att lämna en löptik i trädgården om det finns vargar i trakten. I ’bästa fall’ blir tiken parad och du står där med olagliga hybridvalpar som måste avlivas – i sämsta fall dödas tiken.

Frågan återkommer även senare i chatten fast i en annan skrivning.

NN: Jag går ofta med min hund lös i skogen och är orolig för varg. Om jycken plötsligt skulle stå nos mot nos med en varg, hur ska jag bete mig då? Och hjälper det att väsnas för att hålla vargen borta?

Hans-Ove Larsson: … Är det en tik (?) så kan det locka en hanvarg om din hund löper t.ex. En vargtik kan uppfatta hunden som en ’konkurrent’ och vill ha bort den. …

 

Känd information

Det förefaller som om detta är känd information bland expertisen, att de med löptikar inom eller i närheten av vargrevir är en relativt utsatt grupp. I det perspektivet kanske det vore på sin plats att informera om detta genom de kanaler som myndigheterna förfogar över. Länsstyrelsens hemsida i respektive berört län innehåller inga sådana rekommendationer eller förhållningsregler idag.

En överslagsräkning vi gjort tidigare gav vid hand att det finns cirka 500 000 hundar i de län som berörs av varg. Räknar vi lågt och säger att en fjärdedel av dessa är tikar är informationsunderlaget 125 000 hundägare.

Förutsatt att Hans-Ove Larsson har rätt vore det absolut på sin plats att informera i frågan så berörda vet hur de skall agera de två gånger per år deras tikar löper.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se