Varginvasion i Östra Kazakstan

Myndigheterna i Kazakstan kämpar med en invasion av vargar och angrepp på tamdjur till följd av en tidig och kall vinter. Utsedda grupper av jägare bemöter problemet från helikopter efter att bybor bett om hjälp.

I Östra Kazakstan pågår just nu en invasion av vargar som enligt dem själva saknar historisk jämförelse. Vintern har bara börjat i området och den ”grå predatorn” är i full gång med att ”terrorisera” lantbrukare och bybor genom att angripa och döda deras tamboskap. Myndigheterna har allokerat pengar och resurser för att skjuta vargarna.

 

Redan 300 dödade tamdjur

Skyddsjägare har anslutit från alla håll för att råda bot på angreppen som under hösten resulterat i fler än 300 dödade tamdjur. Vanligtvis är vargarna i Östra Kazakstan som mest aktiva i januari och februari men i år är de ovanligt tidiga i sina räder mot byborna. Anledningen sägs vara att vargstammen ökat dramatiskt varför attackerna började så tidigt som i november.

För att få tillstånd ordentliga och effektiv jakt på vargarna allokerade myndigheterna en budget om 3 miljoner Tenge (lokal valuta).

– Det verkar vara en särskilt kall vinter i antågande. Vargarna kommer från alla håll för att riva boskap. Bybor och lantbrukare från alla områden i hela regionen har hört av sig med klagomål, säger Vasily Tkachenko, chef för den lokala miljömyndigheten.

I Maralovody Caton-Karagai distriktet har man sett över skadorna och den största enskilda attacken resulterade i 17 dödade tamdjur vid ett och samma tillfälle.

Sabit Tohtar, vice chef för hjortparken Katon-Karaga berättar om angreppen inom hjorthägnet: – Allt som allt har de dödat 60 stycken sikahjortar. De kommer i flockar och bryter sig igenom stängslet och går direkt till vindskydden där de dödar hjortarna. De rör sig som sagt i flockar och angriper allt, även tamboskapen här i området.

 

Jakt från helikopter

Fördelen med att jaga från helikopter är att man kan skjuta en hel flock på en gång då vargarna har väldigt små chanser att komma undan. Skyddsjägarna är dessutom tilldelade speciella vapen och optiska hjälpmedel för att så effektivt som möjligt avliva vargarna. Det vanliga är att man under en flygtur, ett uppdrag dödar upp emot 20 vargar.

– Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla som hjälpt till. Jag blev själv av med 5 föl och försökte jaga vargarna själv. Men det var väldigt svårt då de försvinner upp i bergen där det är svårt att spåra dem. Sedan kommer de bara tillbaka i flockar om många djur, berättar Kaynar Suleimenov, byäldste och lantbrukare.

 

Fortsatt uppsikt och jakt i området

Grupper av jägare kommer att fortsätta arbete i området ytterligare ett par veckor. Enligt experter är det inte önskvärt med en täthet större än 4 vargar per 200 km2. Är de fler än så riskerar de att återigen börja angripa tamboskap och ställa till med besvär för de bosatta.

Länk till originalartikeln.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se