Vargjakt med hund tillåten, Wisconsin

vargjakt med hund

I delstaten Wisconsin skall det nu bli tillåtet att jaga varg med hjälp av hundar. Detta efter att en domstol avslagit en anmälan från djurrättsorganisationer.

I ett anmälan mot myndigheterna som hanterar de vilda djuren i Wisconsin menade djurrättsorganisationer att jakt på varg med hjälp av hundar var allt för riskabelt för jakthundarna. Svarande i målet var Department of Natural Resources och Natural Resources Board som har till uppgift att förvalta en växande vargstam och behöver all hjälp de kan få av engagerade jägare.

Domare, Peter Anderson, har i sitt utslag bifallit användandet av hundar vid jakt och spårning av varg. Emellertid tillåts inte jakthundar att tränas på varg utan skall bara användas i skarpt läge under de kommande vargjakterna inom delstaten.

Domstolens beslut upphäver således det förbud mot jakthundar som hjälpmedel vid vargjakt som trädde i akt i samband med djurrättsorganisationernas juridiska obstruktion förra året.

Wisconsin är den enda delstaten där hundar får användas i jakt på varg.

 

Redaktionens kommentar: Vid jakt på varg och andra stora predatorer är det vanligt att man släpper flera hundar, så kallade ”packs”. En ensam hund skulle aldrig klara av en varg eller puma som, för att det skall bli jakt måste känna sig manad att fly från platsen snarare än att gå till attack. Bilden beskriver jakt på varg med hundar från USA i slutet av 1800-talet. Illustrerad av J. Carter Beard till boken ”The wilderness hunter” av Theodore Roosevelt.

 

Källa: http://www.jsonline.com/sports/outdoors/judge-allows-wolf-hunting-with-dogs-i188jcv-185706241.html
Foto: Commons Wikimedia
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se