Vargpar konstaterat, Södertälje

Stockholms Län ser ut att på nytt stå inför en vargetablering. Detta efter att två vargar konstaterats utanför Södertälje i trakterna av Alsjöns naturreservat.

Det tidigare vargreviret norr om Stockholm det så kallade Rialareviret är sedan snart två år sedan betraktat som upplöst eller åtminstone inte plats för någon föryngring. Nu är ser det dock ut att vara dags för den södra delen av länet att stifta närmare bekantskap med vargen efter att två vargar spårats och bekräftats i trakterna av Alsjöns naturreservat.

Enligt uppgifter till Vargfakta rör det som en en mindre och en större varg vilket troligtvis är det samma som en hona och en hane. Uppgiftslämnaren stötte på vargparet i ett område knappt två kilometer från Alsjöns naturreservat under en pågående jakt på vildsvin och kronhjort. De båda djuren observerades av flera personer i jaktlaget. Den större av de två vargarna angavs som ”osedvanligt ljus i färgsättningen”.

Till tidningen Jakt & Jägare lämnar en boende tillika jägare följande information:

– Vi har en SMS-kedja med observationer och där skriver man att det påträffats revirmarkeringar, berättar Börje Karlsson.

Följaktligen och med ganska stor säkerhet väntar alltså en föryngring till våren vilket till hösten lär innebära 6-8 vargar i området.

Huruvida den lokala acceptansen för varg är större så här nära huvudstaden lär framtiden utvisa.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargpar-konstaterat-i-sodertalje | http://ab.rovobs.se/statistik_rovobs_karta.asp?id=23167
 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se