Vargparet i Idre står inför nytt flyttkalas

Så snart snön faller och spåren kan följas skall den invandrade varghonan och hennes hane bort från renarna i Idre. Det är lite mindre än ett år sedan varghonan flyttades senast. Den gången vandrade hon raka vägen hem igen.

Enligt rovdjur.se planerar Naturvårdsverket att flytta vargparet från Idre. Vargparet uppehåller sig i ett område inom samernas renbetesland, vilket gör det omöjligt för vargparet att bli kvar.

Det blir troligen en komplicerad flytt, eftersom vargparet ska sövas genom att beskjutas från helikopter och sedan transporteras till en lämplig utsättningsplats. Varghonan har tidigare sövts och flyttats från ett ställe i Jämtland, vilket gör henne skygg mot motorljud.

Exakt var i landet de skall placeras är ännu inte känt. Varghonan anses vara genetiskt mycket viktig, eftersom hon kommer från Finland eller Ryssland. I hopp om att minska inaveln inom den fraktion av vargar som finns i Skandinavien anses hennes eventuella genetiska bidrag som viktigt.

Med anledning av den planerade flytten kommer heller ingen ansökan om skyddsjakt beviljas.

Att flytta vargar är relativt dyrt. Sist det var aktuellt landade prislappen på dryga 600.000 kr per varg.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se