Vargrevir i Södermanland?

spar-och-spartecken_640px

Radio P4 Sörmland rapporterar om att Länsstyrelsen i Södermanland sett tecken på att en vargetablering är på gång inom länet.

Söder om Mälaren har vargobservationerna duggat relativt tätt under året. Nu meddelar Länsstyrelsens rovdjursförvaltare, Per Folkesson att man identifierat såväl en hona som en hane vilket i sin tur kan leda till en etablering. Per Folkesson väntar nu på en vinter med spårsnö för att lära sig mer om huruvida länet kan få ett alldeles eget vargrevir eller inte.

– Vi har vargar som rör sig och i länen omkring, men i år har vi en hona och en hane som funnits här i sommar. Nu har vi bekräftat en hane och en hona och det är först i vinter, då vi förhoppningsvis får spårsnö, som vi kan bekräfta någonting ordentligt, säger Per Folkesson.

Likt andra län där föryngring ännu inte skett är företrädare för lantbrukare och jägare inte fullt lika entusiastiska. Margareta Malmquist från LRF menar att länet inte lämpar sig för varg.

– Sörmland som landskap, med de täta tamdjurbesättningarna, passar inte för att ha varg. Även om vi har de här rovdjursavvisande staketen, som i Västmanland inte har fungerat så bra. Vi är även ett tätbefolkat län, så det går inte så bra.

Som bekant finns det andar län med ungefär samma förutsättningar vilket där inte har hindrat vargstammens utbredning. Varken tamdjursägare, landsbygdsboende eller jägares oro har någonsin vägt särskilt tungt i frågan.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5977819
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se