Vargrevir tros vara upplöst

Galvenreviret i Hälsingland som haft en invandrad hanvarg från Ryssland misstänks vara upplöst. Det anger tidningen Jakt & Jägare i en artikel där bland andra Olof Liberg intervjuas.

Länsstyrelsens naturbevakare har inte hittat några spår efter den ryska hanen under vintern. I mars 2011 gjordes senaste noteringen och då sågs alfahanen tillsammans med fem valpar.

– Tiken försvann året innan. Vid vinterns spårningar har vi endast hittat spår efter en ensam tik i det som varit Galvenreviret, säger naturbevakaren Hans Nordin.

Enligt vargforskaren Olof Liberg kan den ryske hanen mycket väl ha dukat under på grund av ålderdom. En bedömning som stöds av Hans Nordin.

– Veterinären bedömde (vid märkningen 2008, reds anm.) att han var fem-sex år gammal. Han var ganska medfaren redan då. Det syntes att han varit med om en och annan jakt – en hörntand var av på honom, säger Hans Nordin.

Enligt experterna kan Galvenhannen gett sig ut på vandring för att söka en ny partner. Han kan då ha dödats av andra vargar.

Vad som än lett till alfahanens försvinnande bör det innebära att reviret står utan alfadjur och är intagligt för nya vargar.

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se