Vargspårare hoppar av uppdrag, Örebro Län

vargspar_640px

Människor inbegripna i förvaltningen av varg i Örebro län protesterar mot miljöorganisationernas stopp av urvalsjakten genom att lämna sina uppdrag.

Människor som arbetar aktivt med förvaltning av varg i Örebro län bestämmer sig nu för att lämna sina uppdrag efter att Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF stoppat avlivningen av 16 utvalda vargar i 8 revir. Avlivningen syftade till att sänka inavelsgraden hos de frilevande vargarna i Sverige. Miljöorganisationerna menar dock att forskningen inte är trovärdig och att urvalsjakten är dåligt underbyggd.

Några egna förslag på hur inavelsgraden skall sänkas samtidigt som en rimlig nivå på vargstammen bibehålls har dock inte organisationerna presenterat. Bristen på alternativ kan tänkas ligga bakom beslutet hos ett antal människor som arbetar aktivt med förvaltningen av varg i Örebro. Häromdagen meddelade en företrädare för skogsbrukarna att han hoppade av arbetet i viltförvaltningsdelegationen.

Och nu meddelar ytterligare två rovdjursspårare att de slutar spåra varg enligt tidningen Jakt & Jägare.

– Det är en markering eftersom vargpolitiken inte fungerar och urvalsjakten stoppades, säger Nils Johansson.

– En seriös vargpolitik kan inte få styras av vad människor i några föreningar tycker och tror, utan måste utgå från forskningen. Jag stänger ned vargspårningen tills man fått ordning på det här, säger Leif Einarsson.

Tillsammans med rovdjursspårare Björn Fransson är det allt som allt tre spårare som sagt upp sig i protest.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/fler-vargsparare-hoppar-av
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se