Vargtik dödade två boskapsvaktande hundar, Usogorsk, Ryssland

I byn Usogorsk i Udoraregionen har en särskilt listig vargtik gjort återkommande attacker. Sedan förra hösten har 24 hundar dödats av varg och nu senast föll två Kaukausiska boskapshundar offer för en attack.

Bland ortsborna och jägare är uppfattningen den att den ensamma vargtiken utgör en särskilt smart och farlig individ. Trots att jägare placerat ett antal fällor längs hennes vandringsleder har hon ännu inte fångats. Sådant ger upphov till idéer om att den ensamma alfatiken är listigare än hennes artfränder.

Vargtiken har uppehållit sig i området sedan förra hösten och har under tiden dödat ett dussintal hundar. De senaste två som dödades var av rasen Kaukausisk Ovtcharka, vilket är en hundras som anses lämplig för att vakta boskap mot just varg. Med sitt nedärvda beteende mot rovdjur och sin blotta storlek anses den vanligtvis utgöra ett fullgott skydd mot varg. Dock inte denna gång.

– Skottpengarna, de 4000 rubel jägaren får för vargskinnet kom i rättan tid, säger Nikolai Gorbunov, talesman för den lokala jakt- och fiskeförvaltningen.

Länk till originalartikeln.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se