Värmland kan få 56 nya vargar nästa år

Värmland som redan är till bredden fyllt med varg står nu inför så många som 14 föryngringar nästa år. En föryngring motsvarar 4 överlevande valpar i oktober samma år vilket ger en total om 56 nya vargindivider i Värmlands Län.

Det kan födas rekordmånga varvalpar i Sverige under vintern. I Värmland räknar man med att det kan bli föryngringar i 14 revir, enligt en skandinavisk forskarrapport.

Nuvarande antal vargar i Värmland och angränsande län och länder är drygt 140 stycken. Med 56 nytillkomna individer kan det bli nästan 200 vargar inom ett och samma område. Det är snudd på det tidigare taket om 210 vargar för hela Sverige.

Det betyder förmodligen att när dessa valpar börjar vandra ut för att söka sig egna revir att inte en markbit inom länet kommer att undgå vargens närvaro.

– Vi har haft en 20-procentig ökning av vargstammen den senaste två åren, trots jakten på varg, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, till TV4 Värmland.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se