Viktig varg vandrar bort från renarna

Kilsbergstiken har under natten mot måndagen vandrat bort från området med renar i sydöstra jämtland. Länsstyrelsen har tillsammans med naturvårdsverket bestämt sig för att avvakta ytterligare åtgärder.

Länsstyrelsen i Jämtland har haft ett möte med Naturvårdsverket och kommit fram till att några ytterligare åtgärder i nuläget inte är aktuella. Det är bättre att avvakta och se vad tiken tar sig för.

– Vargen är utanför det område som ansökan berör och det finns inte renar där den nu befinner sig, säger Helena Eriksson, enhetschef på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen till Östersundsposten.

Om det är de många störningsförsök som fått vargen att lämna området är oklart men hon har i alla fall gett sig av från renhjorden. Vad som sker härnäst är oklart.

– Mycket beror på hur vargen nu beter sig, vart den går och om den ger sig på renar eller inte, säger Helena Eriksson. Eftersom skadan inte ännu är allvarlig finns det goda skäl att inte göra något förhastat, då denna individ bär på mycket viktiga gener för den skandinaviska vargpopulationen.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se