Amerikaner oroliga efter misstänkta fall av rabies

Uppdaterad 2011-02-22. I Idaho USA, växer oron på vissa håll efter att myndigheterna hållit inne rapporter om vad som kan vara en rabiesepidemi bland varg. Det rapporterar den amerikanske vargforskaren Will Graves till Vargfakta.

Det började som ett rykte från andra sidan Atlanten, men när vi forskade vidare visade det sig vara sant: Observationer i den amerikanska delstaten Idaho, som nyligen fått vargen tillbaka, och myndigheternas hemlighetsmakeri kring dessa händelser, har gjort många ortsbor i och omkring staden Hailey oroliga för att en rabiesepidemi bland varg kan vara i antågande.

Efter våra förfrågningar har den amerikanske vargforskaren Will Graves hört av sig till Vargfakta och vi kan därför publicera ett av de brev som skickats till honom. Rapporten nedan skrevs av Jennifer Swigert, Hailey Idaho, som indirekt blivit ett lokalt vittne.

 

Rapport från Jennifer Swigert

Så här berättar hon (översatt och redigerat):

”Lördagen den 11 February 2012 kl 03.35 väcktes vi av att vargar var närgångna mot våra två vakthundar (Akbash/Pyrenee-blandningar). En av vargarna morrade och röt så att det hördes in i vårt sovrum. Den stod på på andra sidan staketet som löper längs vägen förbi vårt hus och vår ladugård.

Vakthundarna var vettskrämda och hade flytt upp till vår ytterdörr för att få skydd. Min make Kevin gick ut i mörkret och blev omedelbart morrad på av en varg på vägen.

När gryningen kom gick jag direkt till platsen. Jag ville se hur många vargar det varit och vart spåren ledde. Spåren var tydliga – stora som min hand och med en steglängd på ungefär 1,5 meter (60 tum). Spåren gick ända fram till huvudvägen mot Hailey (närmaste stad, reds anm.) och försvann sen.

Medan jag följde spåren längs vägen och fältet körde en lastbil in på vändplanen intill vårt hem. Föraren hade fönstret nedvevat och frågade om jag sett några vargar. Jag berättade om hur vakthundarna blivit angripna under natten och det ledde till ett längre samtal om vargarna i trakten.

 

De platser som omnämns i rapporten är a) Hailey, b) Green Horn Gulch, c) Fairfield (stort vargrevir) och d) Starweather. Samtliga i Idaho, USA.

 

Föraren berättade då att en kompis som bor i Starweather fått besök av en helt utmärglad varg som hade dreglat och rört sig med spasmer. Kompisen hade hoppats att vargen skulle försvinna snabbt för han ville inte få ”vissa lokala vargaktivister” på sig, men vargen blev kvar i omgivningen och det tog tre dagar innan den dog.

Sista natten trodde kompisen verkligen att vargen skulle dö för det var extremt kallt men när han kom ut på morgonen så rörde den sig fortfarande. Nu låg den dock ned men med samma spasmer och stark fradga och dregel runt nos och mun. En stund senare dog den.

Föraren och kompisen bestämde sig därför att ringa Fish and Game (ungefär som Naturvårdsverket, reds anm.). Lokalombudet Lee Garwood och en medarbetare kom till platsen och förde bort vargkroppen. Kompisduon ombads att INTE säga något till någon om fyndet. Garwood nämnde sen att de hade hittat en varg från Fairfieldflocken med liknande symptom några månader tidigare.

Föraren berättade att han blivit mycket skärrad av detta men de gjorde som Garwood sa, varken han eller kompisen nämnde händelsen för någon.

Veckan efter ringde de till Fish and Game-ombudet för att få reda på vad vargen dött av. Garwood svarade att de inte fått reda på dödsorsaken och att det kunde ta flera veckor innan det fastställts.”

 

Kontakt med forskare och myndigheter

Jennifer Swigert fortsätter:

”Efter att föraren åkt gick jag in och ringde till Will Graves. Jag var rädd att det kunde röra sig om rabies. Två år tidigare hade jag nämligen tillsänt Will Graves och Steve Alder  (från organisationen Idaho for Wildlife) några tidningsartiklar om en flugfiskare som attackerats av en rabiessmittad fladdermus vid Wood River i Green Horn Gulch-området (som Lee Garwood nämnt).

Tre andra människor hade också fått ta sprutor efter fladdermusattacker i samma område. Det verkade finnas ett sjukt bestånd i regionen.

Efter Will Graves ringde jag själv till Lee Garwood som – efter att han bett mig hålla tyst och inte skrämma människor omkring mig – avslöjade att han hade två vargjägare igång som skulle spåra och kanske avliva några vargar i Green Horn Gulch. Inget jag behövde vara skärrad för, tyckte han. Jag berättade om den aggressiva varg min familj drabbats av under natten och vi var överens om att den inte uppfört sig normalt.

Jag rapporterade därefter till Steve Alder, inte minst för att få ett expertutlåtande för jag var verkligen orolig för att lastbilschaufförens varg kunde haft rabies, inte Valpsjuka eller Parvo (vanligare hundsjukdomar utan hot för människor, reds anm.). Valpsjuka passade inte på beskrivningen av spasmerna och att det tog så lång tid för vargen att dö.

Will Graves återkom efter att ha pratat med professor Valerius Geist i Kanada, och båda tyckte symptomen lät som rabies i tredje stadiet.

Lee Garwood besökte oss en tid senare och berättade att den upphittade vargen (som föraren berättat om) var en svulten varg av honkön. Han tyckte själv att det var konstigt att Fish and Game inte släppt testresultaten för den eller för den andra Fairfieldvargen.

Återigen underströk han att vi inte borde berätta om fynden för att det kunde bli hysteri i stan. Trots allt kunde ju symptomen komma av vad som helst – att en Wapitihjort sparkat vargen eller att en benbit fastnat i tarmarna.”

 

Ökad oro efter myndigheternas tystnad

Efter rapporten tillägger Jennifer Swigert till Steve Alder:

”Steve, vi skickar den här rapporten till dig med förhoppningen att du kan få guvernören att tvinga fram testresulstaten från Fish and Game. Det gäller både vargen i Starweather, Hailey, Idaho, och den i Fairfield (också Idaho).

Jag är djupt oroad och då jag vet att rabiestester i andra delstater bara tar 24 timmar att få fram undrar jag naturligtvis varför myndigheterna väntar såhär länge med att släppa just de här rapporterna?

Och varför har Fish and Game engagerat två vargjägare för att döda vargar i Green Horn Gulch? Är det rabies måste ju allmänheten informeras nu! Det måste ju åtgärdas. Jag trodde det var just därför vi har Fish and Game, för att sköta viltvården. Att undanhålla livsviktig information från USAs medborgare är väl knappast deras jobb?

Jag hoppas att de döda vargarna verkligen strök med av en spark eller en benbit i tarmarna. Men ju längre tiden går desto mer undflyende och misstänkt verkar det. Vad tror du, Steve?”

 

Will Graves svarar Jennifer Swigert

Will Graves, som fick Jennifers Swigerts slutrapport via mejlet till Steve Alder, har svarat henne såhär:

”Tack för den detaljerade uppdateringen. Som jag ser saken är det otroligt konstigt att Idaho FWP inte släppt labbrapporterna då omständigheterna är som du beskriver dem. Allmänheten måste ju få vetskap om vad dessa två vargar dog av. Detta är mycket oansvarigt. Det tar bara 1-3 dagar att bestämma om ett djur som visar upp symptom har rabies eller inte. Men det kan ju förstås funnits omständigheter som komplicerar – om vargen t ex skjutits i huvudet antar jag att det blir svårare att bekräfta rabiessmitta.”

 

U-P-P-D-A-T-E-R-I-N-G 2012-02-22

Steve Alder skickade Jennifer Swigerts rapport till myndigheterna. Från Jerome Hansen, Idaho Department of Fish and Game, har sedan dess följande svar (översatt) publicerats:

”Den 22 januari 2012, svarade ombuden Garwood och Morris på ett samtal om en sjuk och skadad varg på en körväg i Starweather Subdivison (se kartan ovan). Vargen togs om hand och skickades till vår veterinär i (staden) Boise för analys. Dr Mark Drew (veterinären) berättade idag att han obducerat vargen någon vecka efter att han fått in den och att den testade negativt för rabies. Resten av labbarbetet återstår dock, för att hitta orsaken till avmagringen. Vi vet inte vilken Fairfield-varg som Jennifer hänvisar till. Vi hittade sex döda vargar norr om Fairfield sommaren 2009, men efter utredning verkade den troligaste dödsorsaken för dessa vara Parvo. Om vi kan bidra med mer information tveka inte att fråga.”

Om Dr Brews analys är korrekt så kan iallafall Haileys innevånare pusta ut den här gången. Återstår att se vad som framkommer om Fairfield-vargen och de vargar som Lee Garwood skickat ut jägare efter.

 

Vargfakta återkommer så fort uppdateringar publicerats.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se