Ännu en framgång för Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen

Ett nytt beslut om avlivning av varghonan i Junsele utfärdades av Naturvårdsverket i dag. Några timmar senare är det stoppat av SNF och SRF.

Naturvårdsverket kom slutligen fram till att varghonan i Junsele skulle avlivas. Detta efter att hon för egen maskin dödat 26 renar och orsakat stora kostnader i form av merarbete för rennäringen i området. Fram till nu har den gulröda varghonan kostat skattebetalarna 4 miljoner kronor.

Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen ställde sig inte helt oväntat på tvären och meddelade att man skulle begära ett omedelbart stopp precis som man framgångsrikt gjorde vid förra avlivningsbeslutet.

Ann Dahlerus, generalsekreterare för Rovdjursföreningen med sina drygt 3 000 medlemmar, säger att beslutet är en ren provokation mot Förvaltningsrättens dom som riskerar att sätta fart på debatten mer än att lugna den.

– Det förra skyddsjaktsbeslutet var illa underbyggt och det har inte framkommit något nytt som gör skyddsjakten mer försvarbar. Därför ser vi oss nödsakade att överklaga även detta beslut, säger Ann Dahlerus tll ATL.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, skräder som vanligt inte med orden när han fördömer beslutet.

– Jag tycket det här är pinsamt och lite tragiskt. Naturvårdsverket ska inte hålla på på det här sättet, säger Mikael Karlsson till TT.

Efter några timmar meddelade så Förvaltningsrätten att jakten måste avbrytas per omgående och att den kommer vara inaktuell tills dess rätten gått igenom ärendet.

Samernas förbundsjurist, Jenny Wik-Karlsson, säger till tidningen Jakt & Jägare att de redan överklagat miljöorganisationernas överklagan.

Under tiden som rättvisans kvarnar mal, dödas och stressas dräktiga renar (vajor) där varghonan drar fram.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/laddar-for-att-stoppa-junselejakten
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se