Junselevargen har kostat 4 miljoner

flyttvargen

Den gulröda varghonan från Ryssland har under sin tid i Sverige belastat stadskassan med 4 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Varghonan i Junsele, även kallad flyttvargen har under sin tid i Sverige kostat skattebetalarna åtskilliga kronor. Närmare bestämt 4 miljoner enligt uppgifter från Naturvårdsverket till Svenska Dagbladet. Och kostnaderna fortsätter att stiga så länge hon river renar vilket hon gjort med den äran under den senaste månaden. För egen hand har hon dödat 26 renar sedan hennes parter avlivats timmarna efter beslut kommit från Naturvårdsverket.

Beslut om avlivning kom efter att verket sent omsider förstått att vargar bland renar inte fungerar då det innebär såväl dödade renar som en rejäl extra arbetsbörda för renskötarna då hjordarna sprids över större områden än normal.

Kostnaderna utöver helikoptertransporterna fördelar sig enligt följande; Vilhelmina södra sameby begär 629 400 kronor plus moms för 123 arbetsdagar och 99 dagar till skoter. Närmare 1 600 mil har avverkats med bil på grund av att varghonan befunnit sig i vinterbetet vilket ligger en bra bit från samebyns övriga marker. Totalt landar notan på 816 091 kronor.

Två andra samebyar begär tillsammans drygt 450 000 kronor av staten. Även det handlar om merarbete och transporter. Helikopterflygningar för att spåra varghonan har också bidragit till kostnaderna med drygt 500 000 kronor.

Adderar man kostnader som Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser haft under tiden som uppgår till 2 200 000 kronor uppgår den totala kostnaden till 3,7 miljoner. Eftersom hon fortfarande är kvar i området fortsätter hon också att kosta pengar vilket pekar mot en slutnota om cirka 4 000 000 kronor för en enskild varg.

Pengarna belastar den budget om 9 000 000 kronor för genetisk förstärkning som Naturvårdsverket avsatt. Varghonan har till dags dato förbrukat nästan hälften av pengarna.

 

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargskydd-har-kostat-fyra-miljoner_7929096.svd
Foto: Naturvårdsverket
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se