Ännu en Tivedenvarg skjuten

Vargungarna från Tiveden tycks vandra långt och riktningen är nordlig. Detta kan konstateras efter att ytterligare en varg från reviret skjutits i Norge.

I maj månad sköts en varg i Jämtland efter att den orsakat skada för rennäringen. Vargen visade sig komma från Tiveden och ansågs som sådan som genetiskt viktig. Nu visar det sig att det inte var den enda vargen ur kullen som valde att vandra norrut. Detta efter att Rovdata i Norge i ett pressmeddelande uppger att vargen som sköts den 5 juli i norska Sykkylven kom från Tiveden.

Avståndet mellan Tiveden och Sykkylven är cirka 600 kilometer fågelvägen.

– Det är ett betydligt vandringsavstånd, men inget rekord. Den längsta dokumenterade vandringen gjorde en vargtik som vandrade från norska Hedmark till norra Finland, ett avstånd på cirka 110 mil fågelvägen, säger Morten Kjørstad i pressmeddelandet.

Efter Naturvårdsverkets beslut om att ställa in skyddsjakten utanför Kristinehamn med motiveringen att man inte kunde vara säker på att det inte var en ”genetiskt viktig varg” och den iakttagna vandringsbenägenheten hos Tivedenvargarna kan man sluta sig till att chansen till fler skyddsjakter i Sverige inom överskådlig tid troligtvis är nära noll.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/tivedenvarg-falld-i-norge
 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se