”Tivedenvarg” skjuten

En avkomma till de båda inplanterade vargarna i Tiveden har skjutits. Vargen fälldes under skyddsjakt i Jämtland, långt från Tiveden.

Naturvårdsverket meddelar att en avkomma till de inplanterade vargarna i Tiveden fällts under en skyddsjakt i renbetesområde på gränsen mellan Jämtland och Dalarna. Vargen befann sig i kalvningsland för renskötseln och risken för allvarliga skador var stora.

Situationen var akut för renarna i området och det fanns inte någon annan lämplig lösning, menar Naturvårdsverket. De dräktiga vajorna kunde inte flyttas och försök att skrämma vargen kunde också störa och påverka vajorna negativt.

Trots att det inte fanns information om vargens ursprung fattade Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt efter att Länsstyrelsen i Jämtlands län tillstyrkt samebyns ansökan om skyddsjakt.

– Det är olyckligt att en genetiskt viktig varg fälldes i skyddsjakten men samtidigt måste vi ta hänsyn till rennäringen. Situationen blev akut då vargen riskerade att göra allvarlig skada i kalvningsland,säger Helena Eriksson enhetschef på Länsstyrelsen i Jämtland.

I det här fallet bedömde vi att situationen var så akut att vi inte kunde vänta in en DNA-analys, säger Carl Mikael Strauss, sektionschef på Naturvårdsverket.

 

Källa: http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Varg-fran-Tiveden-falld-i-skyddsjakt/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se