Även Kynnareviret i förändring

Igår rapporterade vi att alfahanen i Galvenreviret är försvunnen och reviret troligen lösts upp. Nu skriver tidningen Svensk Jakt att även alfahanen i norska Kynna är borta.

Viltskadecenter har gått ut med uppgiften att den ”genetiskt viktiga” varghanen i norska Kynna har försvunnit från sitt revir. Som finsk-rysk invandrare anses han vara mer värdefull än andra hanvargar.

– I Kynnareviret går den gamla tiken kvar med en ny hane, säger Linn Svensson, Viltskadecenter.

Kynnahanen gav upphov till tre valpkullar under åren 2008-2010 och har troligt dött av naturliga orsaker.

 

Gott om ”genetiskt värdefulla”

När såna här uppgifter sprids är det lätt att få bilden av att det är ett mycket litet fåtal vargar i Skandinavien och att därför dessa alfahanars frånfällen är en stor katastrof för vargstammen.

Emellertid tros vi, bara i Sverige, nå en stam på uppemot 450 vargar under 2012, så i det perspektivet är dessa alfahanars roller marginella. I den mängden finns det andra ”invandrare” och det finns gott om genetiskt material att föra stammen vidare med.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se