Björnjägare sköt varg enligt paragraf 28

En björnjägare i Lillhärdal utnyttjade paragraf 28 och sköt en varg som angrep hans hund.

Östersundsposten rapporterar om att en varg skjutits i Lillhärdal sedan den angripit en jakthund. Jägaren utnyttjade paragraf 28 för att skydda sin hund och anmälde sedan händelsen till polisen.

Länstidningen Östersund skriver mer utförligt om händelsen. Två jägare skall ha gått efter en mindre väg i skogen samtidigt som de har kontakt med jakthunden via GPS. De ser att hunden står helt stilla inne i skogen för att efter en liten stund komma springande rakt mot dem. De uppfattar att ett djur springer efter hunden och de trodde först av förklarliga skäl att det var en björn.

Men björnen visade sig vara en varg på väg att angripa hunden varför de avlossade ett varningsskott i marken för att skrämma vargen.

Vargen lät sig dock inte skrämmas av skottet utan fortsatte mot hunden varpå båda jägarna sköt vargen till döds. Vargen var en hane om cirka 1,5 år och var enligt uppgift omärkt.

Vakthavande befäl Mikael Lundberg, vid polisen i Jämtland, berättar att ärendet utreds som ett jaktbrott samtidigt som det mesta tyder på att jägarna handlat i nödvärn enligt paragraf 28.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se