Boskapsvaktande hund onödig enligt länsstyrelsen

Boskapsvaktande hundar är helt överflödiga. Iallafall om man ska tolka länsstyrelsen i Dalarna.

Länsstyrelsen i Dalarna avslog helt nyligen en ansökan om bidrag för en boskapsvaktande hund. Motiveringen var att bonden redan hade satt upp rovdjursavvisande stängsel.

Bidrag godkännes för boskapsvaktande hundar till djur på fritt bete – till exempel vid en fäbod där stängsel inte är ett alternativ – men däremot inte för att vakta tamdjur som går inom hägn.

Det visar på bristande förståelse inför problematiken med fårhägn. Den svenska normen för rovdjursstängsel är relativ låg jämfört med utlandet.

Inom det slovenska forskningsprojektet SloWolf rekommenderas höjder på minst 1,60 meter och med en mycket starkare spänning i trådarna tillsammans med en boskapsvaktande hund. Och i Ungern och Bulgarien kombineras stängsling ofta med just med boskapsvaktande hundar.

 

Redaktionens kommentar: Vi känner viss munterhet inför att länsstyrelsen indirekt erkänt att ”stängsel inte är ett alternativ” när det gäller fäbodbruk. Det håller vi fullständigt med om och det ligger i linje med naturvårdens insiktsfulla önskan att bevara betesmarker och ängar – Bondens landskap, som det kallades i en bok av Svenska Naturskyddsföreningen. Frågan är bara hur länsstyrelsen har tänkt sig att få de diametralt motsatta ytterligheterna ’varg och fäbodbruk’ att fungera ihop.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se