Detaljer kring illegal varguppfödning i Ryssland

Vargfakta har via läsare i Finland fått fler detaljer kring de illegalt uppfödda och senare utsläppta vargarna i Ryssland. Verksamheten har bland annat finansierats via donationer från Tyskland.

Med anledning av den publicerade nyheten om illegalt uppfödda och utsläppta vargar i Ryssland fick redaktionen brev från en läsare med goda kontakter i Finland. Kaarlo Nygren fd chef för viltforskningsstationen i Finska karelen känner till problemet sedan en tid tillbaka. Nygren fick dock för bara ett par dagar sedan nya uppgifter och detaljer kring varguppfödningen från sin kollega Professor Pjotr Danilov, vid Ryska Vetenskapsakademin.

Enligt Pjotr Danilov har följande hänt i den nu uppdagade historien om varguppfödning;

Under sommaren 2011 har 6 vargvalpar från djurparken i Jaroslavl släpps ut och fötts upp på en ö i en sjö vid byn Kiimavaara. Byn ligger cirka 60 kilometer från den finska gränsen i den hörna som pekar mot Kajanatrakten. Valparna höll sig på ön tills dess att sjön frös till is och de kunde vandra därifrån.

Kiimavaara ligger i den så kallade gränszonen där jakt nästan är förbjuden. Mannen som stått för själva uppfödningen och de illegala utsläppen heter Vladimir Bologov. Bologov har bland annat sysslat med vargar i ett område i Tver där han uppges ha släppt ut 23 vargar än så länge. Vargarna köper han av djurparker och jägare med pengar han får från miljöorganisationer i bland annat Tyskland och Frankrike (se faksimil av tysk hemsida ovan).

Vladimir Bologov har av förklarliga skäl inte anmält sina utplanteringar till några myndigheter då hans syfte är att ”rädda” den ryska vargstammen. Mer om motiven bakom går att läsa på den tyska hemsidan www.wolfshilfe.de som drivs av Gisela Müller. Det är också till henne man ombeds donera pengar för själva verksamheten.

De platser man valt för själva utsläppen har även syftat till att ”rädda” den finska vargstammen. I förlängningen kanske man även hoppats på att enskilda individer skall vandra över till de svenska och norska populationerna.

Allt som allt har vi här ganska konkreta exempel på illegal vargverksamhet, trafficking fast inte med människor utan vargar. Kaarlo säger att hans ryska kolleger inte är förvånade över att sådan verksamhet förekommer. Dels kanske man drivs av ideologiska skäl men det verkar också vara så att det finns betydande pengar att tjäna på att plantera ut vargar.

Vargfakta kommer säkert att ha anledning att återkomma i ärendet framöver.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se