Ryska aktivister föder upp vargar illegalt

Ett exemplar av den Euroasiatiska vargen

Ryska aktivister skall ha fött upp och släppt ut minst 57 vargar i det fria längs den finska gränsen mot Karelen. Verksamheten har finansierats via en tysk hemsida där aktivister kunnat lämna bidrag.

Minst 57 vargar har släppts ut vid den finska gränsen mot Karelen av ryska aktivister. Vargarna har fötts upp på olaglig väg vid en speciell anstalt rapporterar tidningen Maaseudun Tulevaisuus. Att föda upp vargar är olagligt i såväl Ryssland som Finland.

Både finska och ryska myndigheter fördömer uppfödningen som drivits av aktivister. Det är aktivisterna själva som uppgivit att de släppt ut minst 57 vargar i det fria.

Den finske forskaren Ilpo Kojola, vid Vilt- och Fiskeriforskningsinstitutet håller det för troligt att en del av de 57 vargarna vandrat över till Finland och blandat sig med det inhemska beståndet.

 

Finske vargforskaren och LCIE-medlemmen Ilpo Kojola.

 

Ett stort problem med varg som fötts upp av människor är att de av naturliga skäl är mindre skygga för just människor.

Vargaktivister från Centraleuropa uppges ha stöttat uppfödningen. Pengar har samlats in via en tysk webbsida för vargaktivister, skriver Maaseudun Tulevaisuus.

Länk till originalartikel.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se