Elva får vargdödade i Sätila, Västra Götaland

många vargdödade får i sätila

Ett omfattande vargangrepp inträffade under torsdagen i Sätila, Västra Götaland. Sammanlagt hittades 11 döda får på två gårdar.

Två gårdar runt Sätila drabbades under dagen av ett omfattande vargangrepp. Sammanlagt räknades förlusterna till 11 får. Flera av fåren fick avlivas till följd av svåra skador. Länsstyrelsen har besiktigat skadorna och ”håller det för troligt att det är varg”.

– Det är med största sannolikhet varg som varit inne i hagen, säger besiktningsman Lisette Fritzon.

Förvånande är dock att Länsstyrelsen säger att det inte föreligger någon förhöjd risk för angrepp i trakten. Det är tvärt om mot vad vi lärt oss under åren vilket är att ett angrepp ofta följs av ett annat. Ett aktuellt exempel är de tre angreppen runt Örebro som skedde med några dagars mellanrum fast på tre olika men närliggande platser. Vår bestämda uppfattning är att det absolut är större risk för angrepp nu jämfört tidigare.

En av de drabbade, 40-åriga Mattias Bengtsson har haft 6 får under lång tid för att hålla öppet i naturen runt huset.

– Det låg döda får på backen utspridda lite här och var. Några var skadade och blodet rann så det var bara att springa in till vapenskåpet för att göra slut på lidandet så fort som möjligt, säger han.Samtliga får som fanns i besättningen dödades.

– Vi har haft dem i sex år för att hålla rent och öppet på markerna. Vi har hanterat dem som husdjur och hade namn på allihop. Men nu är det slut, säger han.

Vittnen från Sätila berättar för oss att det för en tid sedan, närmare bestämt den 29 mars i anslutning till platsen för dagens angrepp återfanns en tacka som delvis blivit uppäten av varg. Att den skulle ha dödats av varg förnekades dock av länsstyrelsen som menade på att den självdött och att vargen därefter konsumerat delar av kadavret.

 

Källa: http://markbladet.se/?artikel=201304181621461373
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se