En miljon kronor kostar flyttvargen per månad

Den så kallade flyttvargen blir ett dyrt kalas för svenska skattebetalare då den valt att bosätta sig bland renar och samer. Kostnaden uppskattas till en miljon kronor per månad.

Flyttvargens val av boplats är till dags dato en dyrbar adress. Tre gånger har hon flyttats från samernas renbetes områden och lika många gånger har hon vandrat tillbaka. Sedan hon fått sällskap av en hane har det bestämts från regeringen att hon skall få stanna bland samernas renar och att eventuella avkommor skall spridas ut bland andra vargtikar i mellersta Sverige.

Någon överenskommelse mellan samerna, naturvårdsverket och regeringen lär emellertid inte finnas. Regeringen har fattat beslut om att vargen skall få stanna över huvudet på samerna. Västerbotten-Kuriren skriver nu om de omfattande besvär samerna möter i och med flyttvargens föredragna diet av renar.

Med hjälp av skotrar försöker Vilhelmina södra sameby att få flyttvargen och hennes partner att ge sig av från renhjordarna i trakterna av Junsele. Taktiken fungerar men ger bara en tillfällig respit.

– Med tanke på det lilla dagsljus som finns nu och svårigheten att spåra och ta sig fram med skoter på vissa ställen kunde vi bara skrämma bort dem 15-20 kilometer. I morgon kan vargarna lika gärna vara tillbaka. I så fall är vi på ruta ett igen, säger Tomas Nejne till Västerbotten-Kuriren.

Skyddsjakt är inte aktuellt givet flyttvargens ryska ursprung. Naturvårdsverket har avslagit de ansökningar som kommit in. Hade det varit en inhemsk varg hade jakt med stor sannolikhet redan beviljats och genomförts.

 

Stora kostnader

Vargarnas närvaro kommer att innebära mycket merarbete och stora kostnader för samerna. Tomas Nejne uppskattar att 3 till 4 personer ständigt måste arbeta med att hålla undan vargarna. Kostnaden för manskap och maskiner (skotrar) kostar samebyn uppskattningsvis 30 000 kronor per dag.

På en månad betyder det att summan för att hålla vargen inom renarnas betesområde uppgår till 900 000 kronor. Om tiken får valpar i maj betyder det att hon skall hållas i området i fem månader – slutsumma 4 500 000 kronor. Medräknat de extrakostnader som Naturvårdsverket och länsstyrelsen väntas ha under samma period kommer flyttvargen utan jämförelse vara Sveriges mest kostsamma varg. Månadskostnaden kommer utan tvekan att överstiga en miljon kronor.

De tidigare flyttförsöken kostade skattebetalarna 1 500 000 kronor enligt Naturvårdsverket.

Tomas Nejne är dock fast besluten om att inte ge upp renskötseln.

– Det handlar inte bara om pengar. Det här är vårat liv, mina barns och min släkts liv. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att ge dem förutsättningarna att ta över om det intresset finns, och då måste vi skydda våra renar, säger Tomas Nejne.

 

Källa: http://www.vk.se/770820/vargarna-bortskramda-fran-renarna

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se