Flyttad vargtik utsläppt i Uppland

Flyttvargen som anses genetiskt värdefull fick ny adress för tredje gången. Denna gång i de norra delarna av Uppsala Län. De totala flyttkostnaderna för denna vargtik är nu uppe i 1 500 000 kronor enligt Naturvårdsverket.

Tiken som i måndags flyttades från renbetesområden i Jämtland har enligt uppgift släppts ned i de norra delarna av Uppsala Län. Naturvårdsverket har väntat med information kring utsläppsplats fram till nu för att undvika att vargtiken blev störd under sitt uppvaknande.

Vargtikens rörelser kommer framgent inte gå att följa då hennes sändarhalsband tagits bort efter att en veterinär konstaterat våt dermatit, en hudirritation under halsbandet.

 

Dyrt att flytta vargar

Den totala kostnaden för en vargflytt utgörs av flera moment. Dels kostar länsstyrelsens spårningsarbete cirka 200 000 kronor och dels kostar själva den fysiska flytten 300 000 kronor. Sammanlagt kostar alltså en enskild vargflytt 500 000 kronor.

Med totalt tre flyttförsök på samma vargtik är kostnadsposten för den aktuella tiken 1 500 000 kronor. Kostnaderna verkar inte avskräcka Naturvårdsverket som säger sig ha god beredskap för ytterligare flyttar om andra viktiga vargar skulle dyka upp.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se