Fäbodbruk läggs ned efter vargangrepp, Dalarna

Fribetande får

Hans-Olov Backlund ger upp sitt fäbodbruk efter de omfattande vargangreppen inom Björsåsreviret. Att Länsstyrelsen i Dalarna avslår skyddsjakt bidrager till beslutet.

Dalarnas Tidning berättar om fäbodbrukaren Hans-Olov Backlund som fått nog av rovdjurens framfart. Backlund ser ingen framtid för djurhållning inom Nysjöns fäbodar där han är ansvarig för djuren. Länsstyrelsens agerande i rovdjursfrågan är starkt bidragande till hans beslut.

Vid förra veckans inräkning av djuren på fäboden upptäckte Hans-Olov att fyra får saknades. Vid närmare kontroll av fäboden hittade han får efter får som vargen dödat. Nysjöns fäbodar spänner över ett stort område som är omgärdat av el-stängsel men vargen hade trots detta lyckats ta sig in. Att varg stod bakom angreppet konstaterad länsstyrelsens besiktningsman.

– Snart orkar jag inte mer. Folk vill ha lyxen med levande fäbodar, öppna landskap och djur som rör sig i det fria. Men det är så mycket som motarbetar oss som jobbar här. Fäboden är ett kulturarv som håller på att raseras.Han är kritisk till den krångliga byråkratin, framför allt att det tar så lång tid att bevilja skyddsjakt, säger Hans-Olov till Dalarnas Tidning.

Inom fäboden finns även ett stort antal sommarboende. Totalt rör det sig om 45 stugor och bland de som är kvar är oron stor.

– Man skulle ha gett sig ut efter de där vargarna redan i helgen. Nu har vi redan sett spår av dem igen, och folk i fäboden är rädda, säger Hans-Olov Backlund.

– Vissa av barnen har börjat sängväta efter att ha sett de rivna fåren, fortsätter han.

 

Kritik mot Länsstyrelsen

Hans-Olovs kritik mot Länsstyrelsen i Dalarna sällar sig till mängden. Riksdagsmannen Ulf Berg (M) har tidigare riktat skarp kritik mot den egna länsstyrelsen och i samband med en intervju i tidningen Jakt & Jägare om de hot som riktas mot människor som söker skyddsjakt fortsatte han med sin kritik.

– Jag känner mer och mer att det är länsstyrelsen som är problemet. När djur blir dödade av varg skickar man ut tjänstemän med tumstockar för att leta fel på staketen. Man måste tydligen ställa en ren bredvid en varg i Dalarna för att det ska bli skyddsjakt. Det har jag sagt till landshövdningen, berättar Ulf Berg för Jakt & Jägare.

 Foto: Wikimedia

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se