Får vargdödade i Munkedal

får vargdödade i munkedal

Ett vargangrepp i Västra Götaland slutade med att tre tackor och ett lamm dödades. Fåren gick i en hage tillsammans med hästar.

På söndagen upptäcktes ett vargangrepp i Fisketorp i Munkedals kommun. En varg hade tagit sig in i en hage med både får och hästar. Vargen angrep och dödade tre tackor och ett lamm vilket konstaterades av länsstyrelsens besiktningsmän. Efter besiktning kunde man med säkerhet konstatera att det varit en varg som låg bakom angreppet.

Ingen av hästarna i hagen hade skadats enligt tidningen Bohusläningen.

– Det finns ett exempel på en häst i Dalsland som genom att hela vända sig så att den hade ansiktet och blicken mot vargen, höll den undan på det sättet. Men hästar brukar inte bli angripna av varg, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Bohusläningen.

Redaktionens kommentar: Om Nelly Grönberg uttalar sig om Sverige och Skandinavien i nutid har hon i stort sett rätt men om man ser till omvärlden och historien är angrepp på hästar tämligen vanligt. I januari i år rapporterade vi om Vladimir Beluosov i Kazakstan som på kort tid förlorat 24 hästar till vargen. Och den samlade statistiken från Yakutsk under 2012 slutade på 102 vargdödade hästar. Ett historiskt dokument från Finland år 1878 talar om så många som 529 vargdödade hästar.

 

Källa: http://bohuslaningen.se/nyheter/munkedal/1.2162751-varg-dodade-far-i-munkedal

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se