Helikopterjakt på varg efter omfattande angrepp, Kazakstan

Vladimir Belousov

Lantbrukaren Vladimir Beluosov har förlorat 24 hästar till vargen. Vissa har blivit uppätna och andra har fått skador som gjort att de behövt avlivas. Foto: KTKNews

I östra Kazakstan pågår ett intensivt krig mot vargen då vintern fört med sig att antalet angrepp mot tamboskap nått nya höjder. Nu sätts helikopter in för att kunna jaga varg effektivt.

Hungriga vargar förorsakar omfattande förluster för människor i östra Kazakstan. En lantbrukare blev av med 20 hägnade klövdjur (spotted deer) och fick lika många hästar skadade. På en annan gård i området dödades hela 60 kor. Den totala omfattningen av vargens predation är dock okänd då myndigheterna räknar med att alla vargangrepp inte rapporteras in till dem.

Nu planerar man dock att sätta in helikopter för att komma till bukt med rovdjuren. Jakt från helikopter är utan jämförelse det mest effektiva sättet att reducera en population.

Skogvaktare i området säger att den stränga vintern decimerat bytesdjuren kraftigt. Vargens jakt på föda går då vidare mot mänskliga boningar och bland de första att råka illa ut är hundar. Hundratals hundar har tagits av varg i byarna i östra Kazakstan.

 

Fick 24 hästar vargdödade

Lantbrukaren Vladimir Belousov räknar sina förluster efter att ha haft besök av den grå predatorn nästan dagligen. Fram till nu har vargarna dödad 24 hästar för Belousov. Hur många får han blivit av med har han slutat räkna.

häst riven av varg

En av Vladimirs skadade hästar som måste avlivas. Foto: KTKNews

Att vargen snart börjar attackera människor i brist på föda ser Vladimir som nästa steg:

– Självklart finns den risken. Jag har flera medarbetare ute i fält just nu. Om en häst blir trött och ryttaren måste gå till fots medan hästen vilar ökar naturligtvis risken för ett angrepp.

 

Fällfångst och jakt

Att fälla en varg genom jakt anses vara en stor framgång. Patrullerande skogvaktare runt byarna säger att det inte är särskilt lätt att jaga varg, att han är duktig på att smyga undan. En varg fångad i en fälla kan dessutom utgöra en fara för den som skall hantera den. Det fick en skogvaktare erfara efter att vargen försökt bita honom i benet.

Vasily Tkachenko vid insatsstyrkan vid ASD:

– Vargen kommer hela tiden tillbaka och orsakar mer skador. Fångar vi en i en fälla kommer resten av flocken vid ett senare tillfälle och dödar och äter flera hästar.

Nyligen sköt gruppen vid ASD fler än 20 vargar men problemet är långt i från över. Från flera byar har man ännu inte fått in rapporter om angreppens omfattning. Bybor försöker in i det längsta att hantera problemet själva precis som de är vana att göra.

 

Källa: http://www.zakon.kz/kazakhstan/4530665-v-vostochnom-kazakhstane-volkov.html
Källa: KTKNews
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se