Får vargdödade i Småland

Natten mellan lördag och söndag vargdödades fem får i Arnaskruv utanför Kosta i Småland rapporterar Sveriges Radio P4.

Kronobergs Län har under året haft ett antal vargobservationer och i trakterna av Kosta har vargen visat sig tidigare. Under natten mellan lördag och söndag tog sig vargen in i en fårhage och dödade där fem får. Ytterligare tre får tillfogades skador enligt Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ur samma fårbesättning fick elva får sätta livet till i början av september av en hund. Länsstyrelsens besiktningsman säger sig vara helt säker på vilket fyrbent hunddjur som låg bakom angreppet.

– Vi är helt säkra på att det var hund den gången. Vi hade två besiktningsmän ute från två olika länsstyrelser som båda konstaterade att det var ett hundangrepp säger Thomas Persson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen.

Men denna gång är det säkerställt att en varg varit framme i hagen då man analyserat tillvägagångssättet och avståndet mellan hörntänderna i det bitskador som fåren tillfogats.

Länsstyrelsen ber djurägare i området att vara uppmärksamma och se över sina stängsel. Vidare rekommenderar de ingen att ha öppet mot sjöar och vattendrag i sina beteshagar då vargen är en duktig simmare. Detta är ett svåröverkomligt problem för många djurägare då det inte är ovanligt att man har särskilda åtaganden för att beta just strandmiljöer som ett led i landskapsvårdande insatser.

Av de tre skadade fåren fick ett avlivas.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se