Flera vargar nära Stockholm

Under helgen och förra veckan har varg observerats och fotograferats både norr och söder om Stockholm.

Med våren kommer vandringsvargarna, de som lämnar reviren för att ge plats åt de 150 nya vargarna som tillkom under 2013 och föryngringen 2014 som är i full gång. Runt Uppsala, Bålsta, Södertälje och på Tyresö har man sett och även fotograferat varg på förmodad vandring. Söder om Stockholm började observationerna i trakterna av Trosa och Mörkö för att sedan förflytta sig mot Södertälje.

Om det inte rör sig om flera vargar söder om Stockholm är chansen stor att det är samma djur som natten mot i dag orsakade larm om en varg i Skärholmen. Vargen lär ha blivit jagad av en bilist i närheten av Österholmsskolan. Polis kommenderades ut för att ”skydda vargen” men såg varken varg eller jagande bilist. Ambulansförare med sköterska såg dock vargen då de var ute på uppdrag i området enligt Raymond Winberg vid SOS-Alarm.

– Det var ganska centralt i Skärholmen, vid Måsholmstorget. Den sprang omkring där, säger han till Expressen.

Norr om Stockholm har observationer kommit från Enköping, Bålsta, Vänge och nu senast från Ekerö där vargen fotograferades under lördagsförmiddagen. Då sprang den mellan hus och passerade med bara några meter såväl bilar som hundägare.

– Det var min pappa som var ute med hunden, plötslig rusar en varg förbi bara några meter från dem, säger Eva Bratt Hagtorn, till SVT.

Från Naturhistoriska hörs Julia Stiernberg berätta om att det inte är konstigt att vargar dyker upp bland människor när de är på vandring. För de som bor i län med etablerade revir är detta ett känt faktum men hur det är med den kunskapen närmare Stockholm är okänt. Mer troligt är att de lärt sig att vargen är naturligt skygg och att det hör till ovanligheten att man får syn på den.

Eva Bratt Hagtorn verkar dock ha uppmärksammat denna paradox som de facto uppstår när vargar inte uppför sig som gjorts gällande av myndigheter och miljöorganisationer allt sedan den återuppstod i Sverige.

– Inte så skygg som jag hade trott att den skulle vara, säger hon till SVT.

För 114 år sedan, den 2 mars rapporterade finska tidningen Vestra Nyland om vargbesök inne i Stockholm. Den gången var det lite närmare än Skärholmen:

”Elfwa vargar ströko natten till den trettonde (februari) omkring på Hammarbysjö wid Barnängen och Sickla. Wid Järfwa åto de upp två hundar. Äfven från landsorten flagades öfwer wargarnas framfart. På grund af den kalla wintern anföllo de t.o.m. menniskor.”

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/vargbesok-pa-ekero
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se