Framgång för WWF, SNF och SRF – Vargjakt stoppad

De tre organisationerna WWF, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen får genom sitt överklagande till Kammarrätten stopp på urvalsjakten på varg.

Kammarrätten beslutade sent under onsdagskvällen om att inhibera urvalsjakten på varg dsv. stoppa den tills ärendet prövats i domstolen. De tre organisationerna WWF, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen kan således sägas haft framgång med sin överklagan till rätten.

– Naturvårdsverkets jaktbeslut var slarvigt och illa underbyggt. Det är bra för vargförvaltningen att det blir rättsligt prövat. Det har inte varit så mycket bevänt med urvalet i den här urvalsjakten, säger Ann Dahlérus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

– Det är oerhört glädjande att det blir en rättslig prövning av jakten. Nu prövas Naturvårdsverkets beslut vilket samtidigt blir en prövning av om den svenska lagstiftningen lever upp till EU:s lagstiftning, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Jag är inte förvånad över Kammarrättens agerande då Naturvårdsverkets jaktbeslut bygger på mycket svaga grunder och i våra ögon är formellt felaktigt, säger Peter Westman, naturvårdschef Världsnaturfonden WWF.

Att selektiv jakt bevisligen minskar inavelsgraden vilket forskningsrapporter och även enskilda genetiker visat verkar inte bekomma organisationerna nämnvärt.

Tidigare hade förvaltningsrätten beslutat att inte stoppa jakten. De tre organisationerna Naturskyddsföreningen, WWF och Rovdjursföreningen överklagade då till kammarrätten.

Det var den 30 januari som Naturvårdsverket beslöt om jakt på varg i revir som finns i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/vargjakten-stoppad
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se