Gråhund allvarligt skadad vid vargangrepp, Dalarnas Län

På söndagsmorgonen angreps en älghund av flera vargar mellan Enviken och Rättvik. Hunden blev svårt biten och måste kastreras. Flera skrämselskott avfyrades.

Den sexårige gruhunden Ozzy angreps av varg mellan Enviken och Rättvik på söndagsmorgonen skriver tidningen Jakt & Jägare.

Hundföraren hade två hundar lösa som arbetade med varsin älg. Älghundarna hade lyckats få stopp på älgarna och det var under ett så kallat ståndarbete som attacken mot den ena älghunden inträffade.

Hundföraren hade kopplat den ena älghunden för att kunna smyga sig på Ozzy och hans älg. Ozzy befann sig då cirka 800 meter bort.och var på väg mot Ozzy för att smyga sig på älgen.

– När jag hade drygt 100 meter kvar fick jag höra att hunden började låta konstigt. Samtidigt hörde jag som valpgnäll som lät allt hetsigare. Det hördes att det var flera individer. Då förstod jag att det var flera djur och att jag inte skulle hinna fram. Därför sköt jag några skott i luften samtidigt som jag vrålade och skrek och rusade mot platsen där vargarna angrep hunden. När jag kom halvvägs mötte jag Ozzy som var blodig och illa biten, berättar husse för tidningen Jakt & Jägare.

Hunden fördes i ilfart till djursjukhuset i Falun som inte torde söva hunden för att den var för illa skadad. Ozzy var biten i halsen, bogen, korset, på ryggen och i könsorganet. Huruvida hunden kommer att klara sig är ännu inte känt men att den kommer behöva kastreras är ett faktum eftersom könsdelarna var söndertrasade.

Man misstänker att det är vargar ur Homnareviret som står bakom angreppet.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se