Illegala vargar kan finnas i Finland

För ett par veckor sedan rapporterade vi om hur minst 57 vargar illegalt har släppts ut vid den finska gränsen mot Ryska Karelen. Vladimir Bologov som låg bakom brottet säger nu själv till Helsingin Sanomat att vargarna kan finnas i Finland.

Finska Helsingin Sanomat, HS, publicerade i morse en kort telefonintervju med Vladimir Bologov – en rysk djurparksägare som Vargfakta avslöjade efter att han släppt ut en stor mängd privatuppfödda vargar i Ryska Karelen. Att föda upp och frisläppa vargar är förbjudet både i Ryssland och Finland.

Bologov tycks i intervjun ångra tilltaget och lovar att sluta med den illegala verksamheten. Han tillägger dock att det inte ska vara någon fara för allmänheten eftersom just hans vargar är mycket skygga.

”Dessa vargar är mera rädda för människor än vad vilda vargar är. Det är den ursprungliga kärnan till handlingen. Om dom skulle komma nära människan skulle dom skjutas direkt” , sade Bologov i telefonsamtal med Helsingin Sanomat.

 

Film visar på tama vargar

Ett tyskt tv-team följde Vladimir Bologov för ett par år sedan och deras film visar bland annat på ett väldigt intimt hanterande av vargar. Att Bologovs vargar skulle vara skyggare för människor än deras vilda artfränder framstår mer som ett önsketänkande än som en realitet.

 

 

Flyttat till Finland

Den största oron på den Finska sidan har varit att vargarna gått över gränsen till Finland och fyllt på den finska vargstammen. Ett hot som Bologov tyvärr inte kan ge några positiva besked om.

Han berättar att han förra sommaren släppte sex valpar i naturen nära den finska gränsen. Av dessa har han själv sett 2-3 stycken under sin senaste resa till Ryska Karelen.

”Det kan hända att resten har flyttat till Finland”, säger Vladimir Bologov.

 

Tänkt leverantör till Sverige

Vad som händer med Vladimir Bologov och hans verksamhet framöver är oklart. Hittills har det inte kommit in några rapporter om hur de Ryska myndigheterna kommer att behandla ärendet. Svenska Naturvårdsverket har däremot i ett svar till Vargfakta angivit att man inte är intresserad av att göra affärer med Bologov.

Även Svenska Djurparksföreningen, som enligt ett remissvar (Dnr 429-1814-10) kunde tänka sig vargvalpar från Bologovs ”vargkennel” Chisty Les, har meddelat att de inte längre är intresserade av Bologov som leverantör.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se