Ingen skyddsjakt på hunddödande varg, Fredriksberg

Den varg som dödade en hund i närheten av boningshuset i Fredriksberg kommer inte att skyddsjagas meddelar Länsstyrelsen i Dalarna. Som skäl anges att den eventuellt kan bära på viktiga gener.

Föga förvånande avslås ansökan om skyddsjakt på den hunddödande vargen i Fredriksberg. Ägaren till den bayerska viltspårhunden som dödades och återfanns cirka 300 meter från boningshuset ansökte om skyddsjakt för en vecka sedan, strax efter händelsen.

Utfallet var dock givet sett till hur den lokala länsstyrelsen behandlat andra ansökningar som inkommit där sällskapsdjur dödats.

– Länsstyrelsen har förståelse för den skada som drabbat ägaren till hunden, men i det här fallet ser vi ingen stor risk för andra skador än den redan inträffade, säger Henrik Thurfjell rovdjurskunnig på Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Vargen bedöms komma från Gåsbornreviret och kan vara en avkomma till en invandrad varg från Finland eller Ryssland och därför genetiskt värdefull.

Redaktionens kommentar: Huruvida vargen kommer från Gåsbornsreviret och också är en avkomma till en varg från Finland eller Ryssland är alltså inte klarlagt genom DNA-analys. Motiveringen baserar sig på ett antagande, en bedömning. Frågan är varför man inte nyttjar DNA-analys när möjligheten finns. På resterna av, och runt omkring den dödade hunden borde det finnas tillräckligt med DNA för att få veta mer om vargen bakgrund.

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/nyheter/2012/Pages/nej-till-skyddsjakt-av-varg-i-fredriksberg.aspx.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se