Söker skyddsjakt på varg som dödade hund, Fredriksberg

En Bayerska viltspårhunden togs av varg under en kvällspromenad och återfanns uppäten dagen efter 300 meter från huset. Nu söker ägaren skyddsjakt på vargen.

En helt vanligt kvällspromenad med hundarna slutade med att den Bayerska viltspårhunden dödades av en varg. Tiken hade gått lite före till ett rävgryt alldeles vid vägen och där hade hon troligtvis stött på vargen. Ett eller ett par korta skall och sedan tystnad. Dagen efter återfanns resterna av hunden cirka 300 meter från huset.

Ägaren till viltspårhunden Ayla, menar på att det förmodligen är samma varg som var inblandad i en tidigare attack i mitten av september. En varg skall då ha jagat en hund vid Harkullhöjden, cirka tre kilometer från platsen där Ayla dödades. Angreppet avstyrdes genom att ägaren till huden sprang mot vargen samtidigt som han skrek högt.

Länsstyrelsen fick in ansökan i fredags och Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare räknar med att beslut om skyddsjakt kommer att tas under veckan. Givet den restriktiva hållningen till skyddsjakt som Länsstyrelsen i Dalarna tidigare uppvisat är det inte sannolikt att en dödad hund skulle leda till en beviljad skyddsjakt.

Källa: http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.5350148-soker-skyddsjakt-pa-varg

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se