Kopplad hund angripen av varg, Norberg

En varg angrep Patrik Kvist och den kopplade rottweiler han rastade. Upprepade gånger försökte vargen få tag på hunden samtidigt som Kvist backade mot hemmets ytterdörr.

I Norberg i norra Västmanlands län rastade Patrik Kvist broderns rottweiler sent på lördagskvällen. Promenaden med den kopplade hunden gick från hemmet mot skidstadion skriver tidningen Jakt & Jägare. Vid skidstadion är det dags för rottweilern Diesel.

– Vi gick bort mot skidstadion och vi var väl cirka 300 meter hemifrån. Hunden satte sig för att skita. Samtidigt märkte jag att den började morra, berättar Patrick.

Kvist bor alldeles söder om sjön Noren som syns i bilden ovan. Delar av skidstadion syns även de som breda stråk i skogen vid sjöns övre västra hörn.
 

Anledningen till att rottweilern morrade förklarades i och med att en varg, större än det 50 kilo tunga husdjuret, kom rusande mot Kvist och Diesel. Att det var en varg som kom mot dem avslöjades då den kom under gatubelysningen.

– Jag fick panik när jag såg vargen komma mot oss med blottade tänder. Jag drog med mig Diesel och började springa hemåt, berättar Patrick för tidningen Jakt & Jägare.

 

Förföljde på avstånd

När Patrik och hunden nästan var framme vid hemmet trodde han att de båda var i säkerhet. Det skulle dock visa sig att vargen följt efter ekipaget fördolt bakom en banvall som löper parallellt med vägen. När angreppet från vargen kommer var det helt utan förvarning.

– Jag fick panik. Jag ryckte undan Diesel varje gång vargen angrep. Jag slet hunden kors och tvärs för att vargen inte skulle komma åt den. Flera gånger var det nära att hunden och även jag själv blev biten. Hela tiden visade vargen tänderna och lade öronen bakåt. Den morrade och fräste på ett otäckt sätt.

 

Fortsatte in på tomten

Vargen fortsatte med sina försök att komma åt rottweilern en bit in på tomten. När vargen väl lägger av är Patrik och Diesel bara ett tiotal meter från hemmets ytterdörr.

Hädanefter görs hundpromenaderna i sällskap med brodern säger Patrik till tidningen. Och efter att ha fått förklarat för sig att varken polis eller länsstyrelse har för avsikt att hjälpa till kommer han kanske införskaffa ett slagträ för att i framtiden kunna försvara sig mot ytterligare angrepp.

– Dom menade att det var naturligt för vargen och det verkade nästan som om det var mitt fel, berättar Patrik efter att ha ringt till Polis och Länsstyrelse efter angreppet.

Rovdjursansvarige vid Länsstyrelsen i Västmanland, Pierre Ahlgren har redan tidigare klargjort för allmänheten att närgångna vargar är helt naturligt och att vargkontakter är vad man kan förvänta sig om man bor där det finns vargar. Läs mer om vad Pierre Ahlgren hade att säga om Patriks upplevelse i följande artikel.

 

Reds. kommentar: Habitueringsmodellen omfattar sju separata steg där vargen närmar sig människor och husdjur. Händelsen ovan är svår att beskriva med annat än att det är besvärande nära det sjunde steget – fullbordade angrepp.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se