Kraftigt ökande kostnader för vargangrepp, Värmland

29 dokumenterade vargrevir går inte omärkt förbi Värmlands tamdjur. Detta kan konstateras efter att kostnaderna för viltskador ökat med mer än 2 000 procent på tre år.

Värmlands Folkblad rapporterar om en dramatisk ökning av kostnaderna för angrepp av rovdjur. Ökningen är större än 2 000 procent över en tid på tre år vilket i reda pengar innebär en ökning från 30 000 kronor till mer än 650 000 kronor. Att Värmlands har 29 vargrevir varav knappt fem delas med andra län ser inte ut att gå omärkt förbi varken länsstyrelsens ekonomi eller de tamdjur som utsätts för vargens utökade näringssök.

Parallellt med denna utveckling sjunker alltså det jaktliga uttaget av älg ur skogarna för att i år vara det sämsta på 50 år. Två trender som borde skicka viktiga signaler till landets myndigheter om att allt inte är som det skall med ”naturens strävan efter balans” eller att den strävan i vart fall får konsekvenser för de som lever med predatorerna.

– Det är ett lite speciellt år. Vi har både haft väldigt många angrepp och flera väldigt stora angrepp. Vi har till och med fått äska mer pengar för att klara av att betala ut alla ersättningar, säger Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen, till tidningen.

Föga förvånande är det varg och lo som står för huvuddelen av kostnaderna men även skador på grödor som en följd av tranor och gäss. I år har länsstyrelsen betalat ut 250 000 kronor för skador på betesmark vilket inte ser ut att räcka.

 

Källa: http://www.vf.se/nyheter/allman/rovdjursangrepp-kostar-allt-mer
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se