Kvigor skadade efter misstänkt vargangrepp, Värmland

I trakterna av Kristinehamn har flera vargangrepp konstaterats under sommaren. På lördagsmorgonen upptäckte en djurägare skador på flera kvigor, några kilometer från platser för tidigare angrepp.

Det går inte att fastställa vad som orsakat skadorna på kvigorna i hagen men mycket pekar mot att det är varg som varit framme. Dels är platsen för angreppet inte långt från där varg vid flera tillfällen slagit till mot fårbesättningar och dels är skadorna placerade där de brukar vara om det är varg som angripit.

– Det här handlar om 18 månader gamla djur som man inte kan besikta handfast. Jag har tittat från sidan och ser svanstippen som saknas och några kvigor som har revor på hals, nacke och ljuver. Jag kan inte säga vad som orsakat skadorna, säger Margareta Åkerman på länsstyrelsen till tidningen Jakt & Jägare.

Vargar biter i regel högt på djurkroppen och gärna mot könsdelar, juver och andra känsliga partier där även en liten skada kan leda till inflammation och senare sårfeber och ett försvagat djur. Detta är en känd jaktteknik hos vargen när det kommer till större djur. Efter några dagar kan vargen då återkomma och lättare döda djuret.

 

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/kvigor-skadade-i-varmland
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se