Kvinna mötte tre vargar under hundpromenad, Kolbäck

En kvinna mötte under måndagen tre vargar i ett område mellan Kolbäck och Strömsholm. Hennes hundpromenad slutade med att hon fick ringa sin syster som plockade upp henne med bil.

En kvinna som får förbli anonym var under måndagen ute på promenad med sina två hundar i området mellan Kolbäck och Strömsholm. Området är ett välkänt och välanvänt rekreationsområdet där både hund- och hästfolk rör sig ofta. Kvinnan hade med sig två välvuxna kopplade hundar på promenaden.

Plötsligt reagerar den ena hunden, drar i kopplet för att komma bort från hundägaren. Den andra hunden däremot vänder sig om och riktar blicken bakom hundägaren som då själv vänder sig om och får se tre vargar lite drygt 20 meter ifrån sig. Den ena av hennes två stora hundar signalerade att den var beredd att försvara sig och situationen.

Enligt kvinnan rörde det sig om en stor varghanne samt två lite mindre vargar varav den ena upplevdes som aningen rund om magen, ungefär som om den var dräktig.

Kvinnan ringer nu sin syster som omedelbart tar sig till platsen med bil. Tillsammans stuvar de in hundarna och sig själva i bilen och åker från platsen.

Händelsen är inte registrerad på rovobs, inga tidningar har heller blivit kontaktade då kvinnan vill förbli anonym meddelar hon i sitt brev till Vargfakta. Att hon ändå låter oss publicera händelsen beror på att hon vill varna andra som bor i området.

 

Ytterligare en vargobservation i området

Via brev har Vargfakta fått ytterligare en observation från området. Under fredagen siktades två vargar vid Malmön söder om Köping vilket är cirka 8 kilometer från den plats där kvinnan mötte vargarna under morgonen. Vargarna observerades under en längre tid på ett öppet gärde. Avståndet till vargarna beräknades till cirka 150 meter.

Brevskrivaren upplevde det som märkligt att de inte gick från platsen då de fick syn på honom. Istället stod vargarna kvar och den ena observerade brevskrivaren under hela den tid han stod kvar.

 

Vargens utbredning söderut

I Västmanland och närliggande Örebro Län är det mer eller mindre fullt av vargrevir varför en fortsatt expansion kommer att ske söderut. Område där nu fler och fler vargobservationer sker är just det område man förmodat att vargarna kommer att passera alternativt etablera sig. Området mellan Köping, Arboga och Kungsör utgör, givet befintliga vargrevir väster, norr och öster om de aktuella markerna den enda möjliga vägen för de vandrande vargarna.

I praktiken innebär det att Södermanlands Län med stor säkerhet blir föremål för vargetablering redan i år. Och om det inte blir frågan om en etablering, kommer vargtrafiken i alla fall att vara intensiv från och med nu.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se