Lantbrukare ruinerad efter vargangrepp, Armenien

En lantbrukare i Shirak-rejongen i Armenien lånade pengar för att få igång fåraveln. Efter ett omfattande vargangrepp är lantbrukarens existens hotad.

Enligt nyhetstjänsten Regnum har en lantbrukare i Armenien råkat illa ut efter ett omfattande vargangrepp på hans tamboskap. För att komma igång med fåraveln bestämde sig Paylake Israelyan att låna pengar för att köpa sig de första fåren. Paylake valde en speciell sorts får med lite unika egenskaper. För dessa fick han betala cirka 1 000 kronor styck.

Den 22 maj trängde sig vargar in i byn där Paylake hade sina får. Efter bara några minuter hade 36 får dödats och skadats av vargarna. När väl myndigheterna kom till platsen kunde man konstatera att 30 av de 36 fåren var dödade men att 6 fortfarande var vid liv. Dock var de så svårt skadade att de avlivades på plats.

Paylake befinner sig nu i en ödesdiger situation där han tagit på sig en stor skuld (Reds Anm: Ur ett lokalt perspektiv är 36 000 förlorade kronor en mycket omfattande förlust) som han nu saknar möjligheter att återbetala då produktionsmöjligheten så att säga uteblev i samma stund som vargen dödade hans får.

Under vintern har flera omfattande angrepp från varg registrerats i Armenien. Experterna skyller på det extrema vädret som försvårat vargens jakt på vilt. I brist på vilt söker sig vargen då till bebyggelse och de tamdjur som där finns.

Källa: http://www.regnum.ru/news/accidents/1534328.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se