Lantbrukare trängd av vargflock, Spanien

lantbrukare trängd av vargflock spanien

En lantbrukare i färd med att se över sin nötkreatur fann sig plötsligt angripen av tre vargar. En organisation för spanska lantbrukare säger nu – det var det här vi varnade för!

Att lantbrukare eller människor med tamdjur är de som löper störst risk att bli angripna av varg är en slutsats man kan dra om man går igenom de händelser som vi skrivit om de senaste åren. Vanligtvis försöker djurägaren skydda sina djur från att bli angripna av varg och blir i samband med detta antingen skadad eller får söka skydd i byggnader eller träd för att komma undan.

Spanska lantbruksorganisationer, i den norra och aktuella delen av landet, har länge påpekat att det föreligger risker även för människor i det att vargpopulationen breder ut sig. Den situation som utspelade sig i Robledillo de la Jara alldeles nyligen ger dem därför vatten på sin kvarn dvs risk föreligger absolut.

I kvällningen den 2 mars återvänder en lantbrukare efter att han genomfört sina bestyr med djuren. Plötsligt finner han sig omringad av tre vargar varav en av dem går till attack och biter tag i honom. Lyckligtvis har lantbrukaren en herdestav eller någon form av käpp med sig med vilken han slår vargen. Detta avbryter attacken och flocken drar sig undan i ett närliggande buskage.

Lantbrukaren larmar därefter den regionala viltförvaltningen vilka dokumenterat händelsen. Lantbruksorganisationen UGAMA har efter händelsen begärt ett brådskande möte med miljöministern och med jordbruksdepartementet. De menar att det nu ”är dags att ta problemen med varg på allvar.”

 

Källa: http://www.agronewscastillayleon.com/ugama-alerta-de-un-ataque-lobos-un-ganadero-de-la-sierra-norte-de-madrid

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se