Mindre jakthund angripen av varg, Jönköping

En jaktterrier angreps av en varg utanför Könköping. Hunden fick inre skador men kvicknade till efter ett par dygn och är nu på väg att tillfriskna.

Hundar angripna av vargar är en ovanlighet i Kronobergs län men i takt med att vargen flyttat in ökar också riskerna för de vars hundar används aktivt. Jakthundar löper naturligtvis störst risk men under 2012 har lika många sällskapshundar angripits som jakthundar.

I början av oktober angreps en tysk jaktterrier i ett skogsområde väster om Jönköping. Det var inte helt klart vad som hänt hunden till en början men nu har länsstyrelsen konstaterat att det var en varg som låg bakom skadorna.

– Otto var några hundra meter från mig när jag hörde hur han skällde till några gånger. Sedan tjöt han och så blev det tyst, berättar ägaren Bengt Brobeck från Huskvarna till tidningen Jakt & Jägare.

Bengt ropade då efter hunden men utan resultat. Efter en stunds letande hittade han Otto, blodig och till synes livlös. Hunden fördes till djursjukhuset där man kunde konstatera inre skador som punkterad lunga och brutna revben.

Jaktterriern beräknas vara konvalescent ytterligare en tid

– Jag kunde aldrig tänka mig att få hunden angripen av varg på mina marker. Men efteråt har det kommit fram att man haft vargobservationer längre västerut så det är väl troligtvis samma varg som bet Otto, säger Bengt Brobeck.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se