Myndighet säger sig ha ”full förståelse” för obehag

Ansökan om skyddsjakt i Åmot, Ockelbo kommun på minst fyra vargar bemöts med initial förståelse. Vad det slutligen betyder för beslutet är oklart.

Det är inte ovanligt att myndigheter visar förståelse för det obehag som uppstår när vargar är närgångna och medier visar intresse för frågan. Att det påverkar beslutet, alltså leder till att de agerar är mindre vanligt. Obehag av att ha varg jagandes rådjur i trädgården har tidigare av bland annat Länsstyrelsen i Dalarna avfärdats som sådant man får stå ut med på landsbygden.

Sara Sundin, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborg uttrycker en viss förståelse för det obehag som de boende i Åmot känner av de många och täta vargkontakterna.

– Ja, alltså det är ju en olycklig situation, självklart, när vargar under en så lång tid uppehåller sig nära bebyggelse. Det har man full förståelse för, att det finns ett obehag i den här situationen, säger Sara Sundin till Radio P4 Gävleborg.

Huruvida uttalandet bara är ett försök att gjuta olja på vågorna visar sig kanske redan denna vecka då Sara Sundin uppger att Länsstyrelsen skall försöka komma fram till ett beslut så fort som möjligt.

I september 2012 efter att vargar varit närgångna i Alfta förespråkade Sara Sundin skrämselåtgärder som exempelvis knallskott. Det är möjligt Länsstyrelsen sedan dess fått mer kunskaper kring vargars beteende och hur svårt det är att förändra dessa uppkomna vanor.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6106866

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se